Skarby neptuna

wszystko o rybach ...

pstrąg

Pstrąg to prawdziwe bogactwo ważnych dla zdrowia składników odżywczych. Będąc rybą zimnolubną i drapieżną z natury, mięso z pstrąga jest liderem w koncentracji kwasów Omega 3.

Pstrąg źródlany (Salvelinus fontinalis) należy do rodziny łososiowatych. Pstrąg jest rybą rzeczną, lubiącą wartki nurt i dobrze natlenioną wodę. Wysokiej jakości wartości odżywcze w połączeniu z niebanalnym smakiem oraz dużą dostępnością w polskich rzekach sprawiają, że pstrąg należy do najchętniej wybieranych ryb wśród polskich konsumentów.

W Polsce najczęściej można je spotkać w wodach: Beskidów, Tatr, Sudetów, Dolnego Śląska, Rudawy, Przemszy, Jury Krakowsko-Częstochowskiej oraz Pomorza Zachodniego i Środkowego, a także Warmii i Mazur.

Pstrąg to prawdziwe bogactwo ważnych dla zdrowia składników odżywczych. Będąc rybą zimnolubną i drapieżną z natury, mięso z pstrąga jest liderem w koncentracji kwasów Omega 3. Ponadto zawiera wiele witamin, zwłaszcza tych rozpuszczalnych w tłuszczach – A, D i E. Jest też bogatym, wręcz unikatowym źródłem wielu mikropierwiastków, głównie selenu i jodu.