Skarby neptuna

wszystko o rybach ...

makrela

Ryba z rodziny okoniowatych, poławiana w środowisku naturalnym, w ciepłych wodach Atlantyku. W sposób szczególny zaskarbiła sobie miłość naszych podniebień w formie wędzonej, ale świeża jest równie smaczna.

Makrela atlantycka (Scomber scombrus) należy do rodziny okoniowatych. Makrela jest rybą występującą w morzach i ocenach strefy subtropikalnej i umiarkowanej. Najczęściej można ją spotkać przy północnych wybrzeżach Atlantyku, w Morzu Śródziemnym, Czarnym, a także w Bałtyku.

Makrela jest rybą poławianą w swoim naturalnym środowisku - nie występuje w formie hodowlanej. Jest jedną z najsmaczniejszych i najzdrowszych ryb morskich, dostępnych w Polsce. To sprawia, że makrele przez smakoszy ryb uznawane są za bardzo produkt o wyjątkowej jakości. 

Tłuste, wędzone mięso makreli jest doskonałym elementem wszelkiego rodzaju past i sałatek, a odpowiednio doprawiona, świetnie sprawdza się w wersji pieczonej i grillowanej.

Mackerel

Fish from the family of the sea-catchers, fished in the natural environment, in the warm waters of the Atlantic Ocean. In particular, she has earned the love of our palates in the smoked form, but fresh is equally delicious.

Atlantic mackerel (Scomber scombrus) belongs to the family of perch. Mackerel is a fish occurring in the seas and Oceans of the subtropical and temperate zone. It is most often found on the northern shores of the Atlantic Ocean, in the Mediterranean Sea, in the Black Sea and in the Baltic Sea. Mackerel is a fish caught in its natural habitat - it does not occur in breeding form. It is one of the most delicious and healthiest sea fish available in Poland. This makes fish gourmet consider mackerel as a product of exceptional quality. Fatty, smoked mackerel meat is an excellent ingredient in all kinds of pasta and salads, and properly seasoned, it works great in roasted and grilled versions.