Skarby neptuna

wszystko o rybach ...

łosoś

Łosoś to ryba będąca prawdziwym zaprzeczenie dietetycznej tezy, że tłuste jest niezdrowe. Nie obawiajcie się wszyscy dbający o zdrowie i dobrą sylwetkę, wartości odżywcze i walory smakowe łososia stanowią bardzo zgodny duet.

Łosoś (Salmo salar) – ryba słodkowodno-morska z rodziny łososiowatych (Salmonidae).  Wyróżniamy gatunki atlantyckie, pacyficzne jeziorne i hodowlane, lecz niekwestionowanym królem wszystkich łososi jest żyjący na Pacyfiku i w rzekach Ameryki Północnej Chinook. Ryba ta osiąga rozmiar do 1,5 metrów i wagę ponad 22 kilogramy.

Cykl życia łososi jest bardzo niezwykły, przemierzają tysiące kilometrów po toby po 2 do 5 lat pokonując silne rzeczne prądy,wrócić do miejsca urodzenia dać początek nowemu pokoleniu i umrzeć.

Najpopularniejszym gatunkiem w naszej części świata jest łosoś norweski, doskonale nadaje się do smażenia, pieczenia, gotowania. Można też za pomocą kilku prostych składników przyrządzić z łososia wyśmienity tatar gwarantujący, że obróbka termiczna nie uszczknie z tej szlachetnej ryby nic z zawartych w niej wartości odżywczych. Rozwińmy zatem  listę bogactw oferowaną przez łososia a znajdą się tu: kwasy Omega-3 i Omega-6, duże ilości witaminy A, D, E, B1, B2, B6, B12, pierwiastki selen, fosfor, magnez, cynk, potas, jod oraz pełnowartościowe białko z powodzeniem zastępujące mięso.