Skarby neptuna

wszystko o rybach ...

karp

W świadomości większości z nas karp funkcjonuje jako tradycyjna potrawa wigilijna, jemy go okazyjnie ten jeden raz w roku a to wielki błąd. O każdej porze roku karp stanowi zdrowa i smaczną alternatywę dla mięsa wołowego i wieprzowego a można go przyrządzić na wiele różnych sposobów.

Karp (Cyprinus carpio) przywędrował na ziemie polskie już w XII w. wraz z zakonem cystersów,  tak się zadomowił że pod koniec XIXw. wyhodowano w małopolskim Kaniowie najlepszą odmianę tej ryby znaną w Europie i na  świecie jako Karp Królewski bądź lustrzeń. Witaminy z grupy B, witaminy A, D, PP, minerały: wapń, fosfor, potas, sód oraz żelazo a także 18% łatwo przyswajalnego białka, mówi samo za siebie. A do tego wyborny niepowtarzalny smak.  

Wielu zarzuca królewskiej rybia, że pachnie lub smakuje mułem. Ryba z dobrej hodowli nie będzie miała tego posmaku a dla pewności jest prosty sposób na usunięcie niechcianych aromatów: dzwonka lub filety z karpia przekładamy pokrojoną cebulą lub potartymi warzywami ( korzeń pietruszki, selera, marchewki ) i odstawiamy na kilkanaście godzin do lodówki, po tem sprawiamy już tylko radość naszym kubkom smakowym.