Skarby neptuna

wszystko o rybach ...

halibut

Znany również pod nazwą kulbak to jeden z morskich olbrzymów dorasta nawet do 3 metrów długości może ważyć ponad 200 kg. Dla wędkarzy jest wspaniałym wyzwaniem, obietnica przygody i zrealizowania marzeń, takie trofeum to duży prestiż i miejsce w absolutnej światowej ekstraklasie wędkarskiej.

Halibut (Hippoglossus hippoglossus) ryba morska, drapieżnik z rodziny flądrowatych, zamieszkuje północne rejony oceanów Atlantyckiego i Spokojnego, pojawia się również w wodach Morza Północnego, Białego a nawet niekiedy Bałtyku. Jest to ryba bardzo tłusta, przy czym ilość kalorii w identycznej porcji wieprzowiny jest o połowę większa a dodatkowo tłuszcz halibuta ma właściwości łagodzące ból  szczególnie pomocne w stanach reumatycznych. Charakterystyczne dla halibuta jest duża zawartość żelaza, magnezu, cynku, selenu, witamin z grupy B i D oraz dobroczynnych kwasów omega-3    

Ryba którą możemy kupić w naszych sklepach to halibut niebieski lub grenlandzki (Reinhardtius hippoglossoides), gatunek ten dorasta jedynie do 120cm i ok 45 kg wagi, co jednak wcale nie umniejsza jego wartości odżywczych.