Skarby neptuna

wszystko o rybach ...

czarniak

Czarniak znany też jako gorsz grenlandzki lub dorsz atlantycki, bynajmniej – jak by na to wskazywała nazwa nie posiada czarnego ubarwienia jego grzbiet ma piękny oliwkowy kolor i tylko wewnętrzna część jamy gębowej jest czarna.

Czarniak  (Pollachius virens) – jego smaczne i delikatne mięso zawiera aż 18% białka czyli dużo więcej niż u większości ryb, jest białe i chude daje szereg możliwości przyrządzania można go smażyć,  piec,  gotować na parze lub w bulionie. W Norwegii i Islandii używany jest do produkcji tradycyjnych sztokfiszy i klipfiszy. Sztokfisze powstają z wypatroszonych i pozbawionych głów ryb ususzonych na wolnym powietrzu, zaś klipfisze są rozcinane na płaty które najpierw się zasala a dopiero potem suszy, wszystko to trwa ok 4 miesięcy. 

Mięso dorsza zawiera duże ilości jodu witaminy D oraz A, z jego wątroby produkuje się tran.