Przepisy - Śniadanie

Omlet z dorszem i szpinakiem

Stopień trudności: łatwy |  Czas przygotowania: 15 minut

Doskonały pomysł na pożywne i zdrowe śniadanie - urozmaicenie klasycznego omleta.

Składniki na 2 porcje:

  • 200g dorsza
  • 1/2 pęczka świeżego szpinaku
  • 3 duże jaja
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • pomidor
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz, sok z cytryny

Dorsza skrapiamy cytryną, doprawiamy solą i pieprzem. Łyżkę masła rozgrzewamy na patelni, po czym smażymy płaty ryby po 3 minuty z każdej strony. Ściągamy z patelni.

Szpinak dobrze płuczemy i siekamy dość grubo

Na patalni rozgrzewamy pół łyżki masła, dodajemy liście szpinaku, solimy, doprawiamy pieprzem, delikatnie podsmażamy ok. 3 minuty, po czym ściągamy z patelni.

Jaja skłócamy rózgą, delikatnie solimy, dodajemy serek mascarpone i podsmażony szpinak, razem dokładnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wlewamy masę jajeczną. Na górze układamy kawałki ryby i plastry pomidora. Patelnię przykrywamy i smażymy na wolnym ogniu kilka minut.



Ryby: dorsz bałtycki