Przepisy - Obiad

Pstrąg pieczony z burakami i dynią

Stopień trudności: średni |  Czas przygotowania: 40 minut



Składniki

  • pstrąg
  • 1/4 małej dyni hokkaido
  • 2 małe buraki
  • 20g pestek dyni
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • natka pietruszki
  • kmin rzymski
  • sól morska, pieprz
  • 2 łyżki soku z cytryny

 

Na blasze wyłożyć papier do pieczenia, delikatnie posmarować go oliwą i posypać solą morską, oraz utartym w moździeżu kminem rzymskim. Rybę umyć, ponacinać, oprószyć solą i pieprzem. Z oliwy, cytryny i natki pietruszki sporządzić marynatę i posmarować nią rybę. Dynię pociąć w płaskie, podłużne plastry, buraki obrac i pokroić w plasterki. Warzywa ułożyć na blasze, skropić resztą marynaty. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni, włożyć blachę z warzywami i piec ok. 7 minut. Następnie na warzywach położyć rybę, posypać pestkami dyni i piec kolejne 25 minut.

 



Ryby: pstrąg
Produkty: Pstrąg świeży