Przepisy - Kolacja

Makrela pieczona z pomidorami

Stopień trudności: średni |  Czas przygotowania: 30 minut

Pomysł na ekstrawagancją kolację z makreli i pomidorów. Szybki pomysł na ciekawy obiad.

Składniki

  • 1 makrela
  • 2 średnie pomidory
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżki zielonych oliwek
  • 1/2 cebuli
  • duży ząbek czosnku
  • 1/3 cytryny
  • szczypta chilli
  • pieprz biały
  • sól

 

Makrelę umyć, ponacinać, obficie skropić cytryną, posolić, oprószyć szczyptą chilli i natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Pomidory pokroić w ósemki, oliwki w plasterki, cebulę w drobną kostkę. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą. Wyłożyć do niego pomidory, posypać cebulą, kaparami i oliwkami, posolić. Na wierzchu ułożyć rybę. Zapiekać razem w temperaturze 200 stopni ok. 30 minut.

 



Ryby: makrela
Produkty: Makrela wędzona Makrela chłodzona